CARETTA CARETTA POPÜLASYONUNA “SOĞUK” DARBESİ « Kanal 15

2 Ekim 2025 - 18:34

CARETTA CARETTA POPÜLASYONUNA “SOĞUK” DARBESİ

CARETTA CARETTA POPÜLASYONUNA “SOĞUK” DARBESİ
Son Güncelleme :

20 Ekim 2022 - 11:34

reklam

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin nesli tehlike altındaki türler listesinde kırmızı tehlikedeki türler arasında gösterilen caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz sahillerindeki en önemli yuvalama alanları Antalya kıyılarında bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parkla Genel Müdürlüğü, DKMP 6. Bölge Müdürlüğü, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin desteğiyle uzun yıllardır birçok kumsalda yaz boyu devam eden faaliyetlerle caretta carettaların neslinin devamı için mücadele veriliyor.

Antalya’da bu çalışmalar kapsamında her yıl Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa’da oluşan binlerce yuvadan, on binlerce yavru çıkışı sağlanıyor ve denizle buluşturuluyor. 20-25 yıl sonra erişkinliğe ulaşan caretta caretta, yuva çıkışı yaptığı sahile geri dönüyor. Kumsalda insan baskısı kaynaklı birçok zarar gören caretta caretta yavrularından denize ulaşabilen her 1.000’inden sadece 2’si yaşama tutunup, erişkinliğe ulaşabiliyor. 2022 yılı caretta caretta yuvalama ve yavruların yuvadan çıkış sezonu sona erdi. Belek Turizm Yatırımcıları Birliği ve iki bakanlığın destekleriyle 24 yıldır 30 kilometrelik Belek kumsalında, son iki yıldır da 16 kilometrelik Manavgat Kızılot kumsalında çalışmalar yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği, iki kamp alanında da bu yılki çalışmaların sonuna geldi. EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl 3.850 yuva ve 125.000 yavruya ulaşılan Belek kumsalında bu yıl 1.600 yuvadan 60.000 yavru çıkışı sağlandığını söyledi. Dr. Canbolat, geçen yıl 2.250 yuva ve 75.000 yavru çıkışı olan Kızılot’ta ise bu yıl 1.500 yuvadan 60.000 yavru çıktığını açıkladı. Geçen yıla göre Belek’te yuva sayısı %58, yavru sayısı %52 azalırken, Kızılot’ta yuva sayısı %33, yavru sayısı %20 düşüş gösterdi. Bu yıl ciddi düşüşün nedeniyle ilgili bilgi veren Dr. Canbolat, kaplumbağaların çiftleşme dönemi olan Nisan-Mayıs aylarındaki deniz sıcaklığındaki düşüşün buna yol açtığını değerlendirdiklerini söyledi. Geçen sene aynı dönemde 18-18,5 derece olan deniz suyu sıcaklığının, bu yıl 17-17,5 derece yaşandığını belirten Dr. Canbolat, “Bu yıl Türkiye kumsallarındaki yuvalama sezonu, soğuk hava nedeniyle 2-3 hafta geç başladı. Yaklaşık 1 derecelik değişimin ortaya koyduğu fark diye tahmin ediyoruz” dedi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam