BÖLGEYE HAS TOPRAKLA KAYNATILIYOR KİLOSU 40 TL’DEN SATILIYOR - Kanal 15Kanal 15

16 Ekim 2021 - 05:21

BÖLGEYE HAS TOPRAKLA KAYNATILIYOR KİLOSU 40 TL’DEN SATILIYOR

BÖLGEYE HAS TOPRAKLA KAYNATILIYOR KİLOSU 40 TL’DEN SATILIYOR
Son Güncelleme :

16 Eylül 2021 - 14:48

reklam reklam reklam reklam reklam reklam reklam

Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Büyükyaka Köyü’nde 200 yıldır geçim kaynağı olan pekmezin yapımı başladı. Bölgeye has toprakla yapılan pekmez, 200 yıldır halkın gelir kaynağı olmayı sürdürüyor. Büyükyaka Köyü’nde olgunlaşan üzümler bağlardan toplanıp imece usulü ile kaynatılarak pekmeze dönüştürüyor.

Bölge halkı, kır bağı olarak bilinen asmalarda yetişen üzümleri kasalara doldurularak pekmez alanına getiriyor. Ardından üzümü çuvallara doldurup havuzda ayaklarına giydikleri çizmelerle ezen vatandaşlar, üzüm suyuna o bölgeye has “Pekmez Mayası” karıştırdıktan sonra kaynatıyor. Ardından dinlenme süreci başlayan pekmezler büyük kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Yaklaşık 4 ile 5 saat süren işlemin ardından pekmezler kaplara yerleştirilip soğumaya bırakılıyor. Yaklaşık 500 hane olan köyde hane başına yaklaşık 30 kilogram pekmez üretimi yapılıyor. Pekmezin kilosu ise yaklaşık 40 TL’den alıcı buluyor.

Pekmez üreticilerinden 74 yaşındaki Hilmi Güven, “Dedelerimizden öğrendiğimiz kadarıyla 150-200 yıllık bu maya pekmez toprağını kullanıyoruz. Bizim bağlar, bu maya topraklarının üzerinde yer alıyor. Büyükyaka Köyü’nün pekmezi başka yerlere benzemiyor, geleneksel yöntemle üzüm pekmezi yapmak zorlu bir süreç gerektiriyor” dedi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam